Img 0859 (1)

KLIC-WIN

KLIC-WIN is een uitwerking van WIBON (Nederlandse Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) en INSPIRE (de Europese richtlijn Infrastructure for Spatial Information in the European Community).

Het Kadaster heeft op 2 januari 2019 een nieuw Klic-systeem voor de WIBON geïntroduceerd, waarmee de WION, INSPIRE en de invulling richtlijn kostenreductie breedband worden samengevoegd. De realisatie van het nieuwe systeem wordt gedaan vanuit het programma KLIC-WIN. Het programma is per 1 juli 2019 van kracht en vernieuwt de uitwisseling van kabel- en leidinginformatie.

Wat is INSPIRE ook alweer?

Gegevens over de publieke netten – inclusief buisleidingen gevaarlijke inhoud – vallen onder de INSPIRE-richtlijn. Telecom en private netten zijn hiervan uitgezonderd. De INSPIRE-richtlijn verplicht de Europese lidstaten geo-informatie over de leefomgeving te beschrijven en via het web beschikbaar te stellen. INSPIRE zorgt ervoor dat geo-informatie van goede kwaliteit, beschikbaar, vindbaar en bruikbaar is en dat de inhoud ervan – ook over de landsgrenzen heen – eenduidig gecodeerd wordt en er hetzelfde uitziet.

Overgangsperiode Klic-standaarden start januari 2022

Grondroerders moeten vanaf 3 januari 2022 gebruikmaken van een aangepaste viewer. De viewer moet de nieuwe Klic-levering kunnen tonen. Vanaf 1 januari 2022 zijn de nieuwe versies van het IMKL (versie 2.0) en BMKL (versie 2.1) geldig. 

Tijdens de overgangsperiode van 3 januari tot en met 30 april 2022 mogen netbeheerders hun netinformatie leveren op 2 manieren:

 • volgens de standaarden die gelden tot en met 31 december 2021
 • of volgens de nieuwe standaarden die gelden vanaf 1 januari 2022

De overgangsperiode van 4 maanden in wettelijk vastgelegd. Uiterlijk 1 mei 2022 zijn de netbeheerders verplicht volgens de nieuwe standaarden te leveren.

Wij houden je via deze website op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom KLIC-WIN, op deze pagina vind je onder andere relevante nieuws- en blogartikelen.

Stand van zaken bij GOconnectIT

 • We hebben de Klic App aangepast zodat deze geschikt is voor de hybride periode en de periode daarna
 • De procesen van gebruikers van onze software worden zorgen zorgen ondersteunt met Klicbeheer en de Klic App

Tip voor grondroerders:

 • Gebruik voor het raadplegen van de Klic-melding een goede viewer zoals de Klic App, die alle wijzigingen rondom KLIC-WIN zorgvuldig implementeert
 • Teken je graafpolygoon zorgvuldig in en gebruik de informatiepolygoon om extra gegevens over de omgeving te ontvangen

Producten en diensten

GO Cloud software

GOconnectIT automatiseert en optimaliseert werkprocessen omtrent kabels en leidingen met bewezen vernieuwende en toegankelijke software voor het Klic-proces en het revisie - en aansluitproces. De software van GOconnectIT is gebaseerd op jarenlange ervaring in de kabel- en leidingbranche en ontwikkeld door experts. Inmiddels hebben we duizenden enthousiaste gebruikers en specifieke innovatieve tools gelanceerd voor heel veel tevreden klanten.

Bekijk al onze software
Als je een kabel of leiding in beheer hebt, dan moet je aangesloten worden op KLIC Online van het Kadaster. Door dit te doen via een serviceprovider gaat dit sneller en gemakkelijker dan het zelf te doen. GO Wibon ontzorgt jou bij het volledige aansluitproces. GOconnectIT is de grootste service provider in de WIBON-dienstverlening.
KLIC-WIN

5 dingen die je moet weten

KLIC-WIN is een belangrijke stap voor de graafketen, maar wat moet je als aannemer of netbeheerder nu precies weten over KLIC-WIN?

 1. Wat betekent KLIC-WIN?
 2. Van png naar Vector
 3. Gefaseerde overgang, waarom?
 4. Informatiepolygoon - meer inzicht, minder schades
 5. Huisaansluitingen worden verplicht