Grondroerdersregeling Kabels En Leidingen (1)

Grondroerdersregeling

Ga je machinaal graven of ga je graafwerkzaamheden met een graafmachine uit laten voeren? Dan ben je verplicht een graafmelding (Klic-melding) te doen. Dit is vastgelegd in de grondroerdersregeling. De melding is 20 werkdagen geldig, dus houd hier rekening mee bij de aanvraag.

Bij handmatig graven, met een schop bijvoorbeeld, is het dus niet nodig om een Klic-melding te doen. Overigens kan het ook zeker geen kwaad om ook dan een Klic-melding aan te vragen, zodat je weet waar je kabels en leidingen kunt verwachten.

De grondroerdersregeling (WIBON, voorheen WION) is in 2008 in werking getreden en heeft als doel graafschade te verminderen. Voor alle betrokken partijen bij graafwerkzaamheden, zoals grondroerders en netbeheerders, gelden specifieke richtlijnen. De publicatie CROW 500 slaat een brug tussen de wet en de praktijk en is daarom zeer aan te raden leesmateriaal.

Stephanie van der Wal

Meer weten?

Stephanie Van Der Wal

Neem gerust contact met ons op.
Stephanie van der Wal is onze expert op dit gebied.

Neem contact op
Producten en diensten

Klic-melding doen

De graafmelding kan je onder andere doen bij klic-app.nl of via de Klic Altijd en Overal Service.

De website klic-app.nl is er speciaal voor grondroerders die tot 150 Klic-meldingen per jaar doen. Via deze website vraag je via smartphone, tablet of desktop snel en eenvoudig een Klic-melding aan. Deze is vervolgens met 1 druk op de knop te bekijken met de Klic App.
GOconnectIT biedt digitale oplossingen ter ondersteuning van het gehele Klic-proces. Ons doel? Het voorkomen van graafschade.
voor de praktijk

Belangrijke punten uit de grondroerdersregeling

Als grondroerder is het vooral belangrijk de Klic-melding te doen. Vervolgens is het essentieel om de graafwerkzaamheden zorgvuldig uit te voeren. Wat nog niet verplicht is, maar wel bijdraagt aan het voorkomen van graafschade, is het terugmelden van afwijkende liggingen. Daarbij wordt dit in de toekomst ook verplicht dus dan ben je er alvast op voorgesorteerd.

Voor de netbeheerder is het verplicht de data aan te leveren aan de melder en afwijkende liggingen die gemeld zijn goed te verwerken in de kaartdata. Verder is het van belang voor de netbeheerder om schades te melden aan het Kadaster.

Voor de gemeente is het, naast dezelfde taken als de netbeheerders goed uit te voeren, belangrijk alle data rondom weesleidingen goed te registeren.

Schade melden is daarbij voor alle partijen verplicht.

Grondroerdersregeling Graven

Toezicht op de grondroerdersregeling

Uiteraard is er toezicht vanuit de overheid op de naleving van de grondroerdersregeling, de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen het Agentschap Telecom) is belast met de controle en naleving.

GO Academy

Wil je zelf of in je organisatie meer bewustzijn en kennis over veilig en kostenefficiënt graven? Bekijk dan onze trainingen rondom graafschade voorkomen en kabels en leidingen verleggen.

Juridisch advies

Wil je juridisch advies? Onze juridisch adviseurs hebben een unieke combinatie van kennis van de wet- en regelgeving en van de praktijk. Samen met onze projectleiders kabels en leidingen vormen zij het team van GOconnectIT dat adviseert en begeleidt bij het verleggen van kabels en leidingen bij grote en kleinere infraprojecten. Zij zijn inzetbaar als adviseur voor (semi-)overheden, grondroerders en netbeheerders.