IMG 1274 1 2

Werkbezoek A27/A12 Ring Utrecht

Een paar maanden geleden zijn de voorbereidende kabel en leidingwerkzaamheden gestart voor de aanpassing van de A27/A12 Ring Utrecht. Voor aanvang start werkzaamheden in 2020 wordt een gedeelte van de kabels en leidingen al aangepast om het project zo soepel mogelijk te laten verlopen. GOconnectIT is bij dit project betrokken voor de coördinatie en aansturing van deze verleggingen; Arjan (disciplineleider) is verantwoordelijk voor de categorie 1 verleggingen (voorbereidende verleggingen voor de start van de werkzaamheden).

Arjan van Boheemen organiseert in afstemming met Stedin en haar aannemer Siers een interessant werkbezoek aan het project A27/A12 Ring Utrecht voor Rijkswaterstaat en collega’s van GOconnectIT. We verzamelen in een keet. Na een inleiding door Dick Ouwerkerk (Stedin), Peter Pols (Siers) en Willem Kappetein (Akson) over het project , vertrekken we naar de werklocatie bij de rotonde Laagraven aan de kant van Nieuwegein waar op dat moment de werkzaamheden voor een aantal gestuurde boringen bezig zijn. Precies een paar uur waarop het droog is, in een regenachtige week. Geluk voor ons natuurlijk, maar aan de modder op de werkkleding van de mannen buiten zijn de sporen van de weersomstandigheden nog duidelijk zichtbaar. We staan vanmiddag letterlijk en figuurlijk met de voeten in de klei. 

Arjan van Boheemen

Meer weten?

Arjan Van Boheemen

Neem gerust contact met ons op.
Arjan van Boheemen is onze expert op dit gebied.

Neem contact op

Netbeheerder Stedin voert tot en met april 2019 op deze locatie werkzaamheden uit om meerdere elektriciteits-, signaalkabels en gasleidingen aan te passen en te verleggen. Natuurlijk zijn er ook andere netbeheerders met belangen en raakvlakken in dit gebied maar Stedin is hierin de grootste met meer dan 250 raakvlakken. Door op deze locatie met gestuurde boringen te werken, wordt de hinder voor de omgeving en het verkeer rond de drukke rotonde bij Laagraven sterk beperkt.  

Op de tijdelijke werklocatie naast de Laagravenseweg staat de boorinstallatie opgesteld. Op het bezoekmoment is de eerste pilotboring voltooid en is een paar meter verderop de tweede pilotboring in volle gang. Het blijft indrukwekkend om te zien hoe de boorbuizen in een hoog tempo op de machine worden gelegd en de grond in gaan. “Elke dag kunnen we ruim 200 meter boren”, vertelt één van de medewerkers van Van Vulpen. De te overbruggen afstand van de zuidzijde van de rotonde naar de noordzijde van de snelweg A12 is 560 meter. Het blijft fascinerend om te zien hoe de boring er aan de andere kant weer uitkomt. Aan die zijde liggen de gelaste mantelbuizen al klaar (tussen de Waterlinieweg en de volkstuinen) om ingetrokken te worden. 

“Het interessante aan het project A27/A12 Ring Utrecht is dat het de aanpassing en verbetering van de ‘draaischijf van Nederland’ betreft”, vertelt disciplineleider Arjan van Boheemen. “Utrecht staat al jaren hoog op de lijst van logistieke knelpunten en met dit project wordt de verkeersveiligheid en doorstroming rondom Utrecht sterk verbeterd. Het betreft grootstedelijk gebied. Het effect op omgeving en goede communicatie speelt hier een cruciale rol waar je dus ook bij de verleggingen al in het voortraject rekening mee moet houden. En natuurlijk goede afspraken over moet maken met de kabel en leidingbeheerders. Dit maakt het een mooi en interessant project, in combinatie met de grote hoeveelheid categorie1-verleggingen, waaronder een aantal grotere verleggingen zoals  50kV-oliedruktraces en Gasunie- en Defensieleidingen.” 

De komende tijd zullen nog diverse gestuurde en andere voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden rondom de rotonde Laagraven en andere locaties rondom de A27/A12 Ring Utrecht. Kortom, een dynamische en interessant project, waar GOconnectIT een bijdrage aan levert.