Gekleurde Kabels Buiten Swiss Knife (1)

Aansprakelijkheid bij graafschade aan kabels en leidingen

Het juridische kader op het vlak van zorgvuldig graven is een lastig gebied. De aansprakelijkheid bij graafschade is niet op basis van een paar eenvoudige regels vast te stellen. Ook zijn de ontwikkelingen van de afgelopen jaren van invloed hierop. De vraag is natuurlijk: welke partij is in welke situatie aansprakelijk voor welk deel van de schade?

Een belangrijke verandering in de wet- en regelgeving is de aanpassing van WION naar WIBON, waarbij netbeheerders een registratieverplichting hebben. Ook is twee jaar geleden de CROW 250 richtlijn vervangen door de CROW 500 richtlijn, waarbij het voorbereidingsproces voor graafwerkzaamheden een grotere nadruk heeft gekregen voor met name de opdrachtgever. Ook is het inzicht veranderd over de onderzoeksplicht van de grondroerder, na een uitspraak van de Hoge Raad.

Meer weten over de huidige regelgeving rondom aansprakelijkheid bij graafschade aan kabels en leidingen? Download hieronder de whitepaper of bekijk het trainingsaanbod over dit onderwerp.