Img 1992 3

100.000 km ondergrondse kabels en leidingen leggen vóór 2050

Het eindrapport van Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050 is donderdag 12 oktober gepubliceerd. De conclusie? Nederland kan in 2050 klimaatneutraal zijn.

Deze tweede editie van het rapport laat zien wat er moet gebeuren om het energiesysteem van de toekomst te realiseren. Het benadrukt echter ook dat, naast de huidige inspanningen en geplande ontwikkelingen, er op korte termijn aanzienlijke extra stappen moeten worden genomen om dit ambitieuze doel te bereiken.

Nederlandse netbeheerders hebben een helder beeld van de ontwikkelingen rondom de energietransitie tegen 2050. Ze begrijpen hoe zij tijdig energie op de juiste locaties kunnen leveren, en welke hoeveelheden technici, materialen en ruimte vereist zijn om onze energienetwerken dienovereenkomstig aan te passen. Maar dat maakt de opgave er niet minder om.

Tot 2050 staan we voor een enorme uitdaging: het plaatsen van maar liefst 50.000 nieuwe wijkstations en het leggen van 100.000 km aan ondergrondse kabels. Dit komt overeen met de ruimte van 100.000 parkeerplaatsen of het leggen van een afstand van Groningen tot aan Maastricht aan ondergrondse kabels - elke maand.

Het wordt dus nóg drukker onder de grond. Er liggen al ruim zo’n 1,7 miljoen km kabels en leidingen in Nederland onder de grond en daar komt nog een gigantische hoeveelheid bij in korte tijd. Het voorkomen van graafschade en het optimaliseren van de werkzaamheden is daarbij van het grootste belang. Gelukkig hebben technologische ontwikkelingen zoals geavanceerde software-oplossingen de potentie om de efficiëntie te verhogen en de risico's te verminderen.

Met de juiste tools kunnen we niet alleen de energietransitie versnellen, maar ook zorgen voor een duurzame en veerkrachtige infrastructuur die geschikt is voor de behoeften van de toekomstige generaties. Het succesvol omarmen van deze uitdagingen zal een cruciale stap zijn in de richting van een duurzamere en klimaatneutrale toekomst voor Nederland.

Bron afbeelding

Direct aan de slag om huisaansluiting te realiseren voor energie en water? Dankzij de software van GO MapForms ben je aangesloten op het DSP waardoor je een verbeterd en versneld revisie- en aansluitproces hebt