Klic April 10

Stoffenlijst CROW 400: een toelichting op de stoffenlijst CROW 400

In de CROW 400 wordt er gewerkt met een stoffenlijst. De stoffenlijst van de CROW 400 vind je op de website van Kennisplatform CROW 400. Echter is dat erg veel informatie. Daarom vind je in dit artikel een toelichting op deze stoffenlijst, waar we eerst ingaan op de vluchtige stoffen en we afsluiten met de niet vluchtige stoffen.

Gevaarlijke stoffen bij werken in de grond

Wat kun je tegenkomen in de ondergrond qua stoffen volgens CROW 400? Nou een hoop. Denk eens aan asbest, antimoon, chroom, koper, lood, nikkel of zink. Maar ook cyanide, thiocyanaat, benzeet of xylenen.

Bij de meeste werkzaamheden in en met de bodem lopen werknemers het risico blootgesteld te worden aan gevaarlijke stoffen. De CROW 400-richtlijn voor veilig en risicogestuurd werken in en met verontreinigde bodem helpt bijvoorbeeld om de risico’s te bepalen op blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Bart van Oudbroekhuizen

Meer weten?

Bart Van Oudbroekhuizen

Neem gerust contact met ons op of ontvang vrijblijvend meer informatie.
Bart van Oudbroekhuizen is onze expert op dit gebied.

Meer weten?

Evaluatie van vluchtige stoffen

De evaluatie van vluchtige stoffen bestaat uit twee stappen.

1. Bij de eerste stap wordt nog steeds gebruik gemaakt van de Interventiewaarde als toetswaarde. De tussenwaarde als ondergrens voor de veiligheidsklasse Oranje is toegevoegd. Wat in het overzicht niet is meegenomen is de bodemtypecorrectie: de te verifiëren waarde moet worden gecorrigeerd naar standaardbodem, conform de werkwijze BoToVa.

2. Bij onvoldoende ventilatie kan er een ophoping van vluchtige stoffen ontstaan, die de grenswaarde overschrijdt. Om deze reden is er bij vluchtige stoffen een tweede stap toegevoegd: de 'Van Ingen'-formule.

Om een nauwkeurige inschatting van het risico te kunnen maken op het moment van daadwerkelijke bodemroering (wanneer er een voorlopige veiligheidsklasse is vastgesteld), moet de 'Van Ingen'-formule worden toegepast met behulp van de twee relevante variabelen.

De uitkomst van deze berekening wordt vergeleken met de grenswaarde van de vluchtige stof. Als er een potentieel risico op overschrijding is, kan dit leiden tot een opschaling van de veiligheidsklasse. Als de klasse al ‘Zwart Vluchtig’ is, is verdere opschaling niet mogelijk.

In dat geval wordt verwacht dat het potentiële risico voldoende wordt afgedekt door de beheersmaatregelen die zijn vastgesteld door de veiligheidskundige.

Stoffenlijst CROW 400

Klik hier om naar de complete CROW 400 stoffenlijst te gaan.

Check of jij jouw CROW 400 proces kunt digitaliseren en versnellen

Evaluatie niet vluchtige stoffen

Voor de niet-vluchtige stoffen wordt de vergelijking gemaakt met de Ernstig Risico Waarde (SRC). Ook in dit geval moet de te verifiëren waarde worden aangepast naar de standaardbodem, volgens de werkwijze BoToVa.

Het is van groot belang om de volgende punten goed in acht te nemen:

1. Bij niet-vluchtige stoffen wordt gewerkt met drie kolommen (grond, grondwater en waterbodem), elk met hun eigen Ernstig Risico Waarde voor elke specifieke stof. In het geval van vluchtige stoffen wordt er daarentegen met twee kolommen gewerkt (grond en grondwater), waarin de toetswaarden zijn opgenomen.

2. De ondergrens die wordt gebruikt voor de Ernstig Risico Waarde van veiligheidsklasse Oranje is 75% van de Ernstig Risico Waarde.

3. Indien er voor een bepaalde stof geen Ernstig Risico Waarde bekend is, dient men op dat moment uit te gaan van de Interventiewaarde en Tussenwaarde.

4. Deze CROW 400 stoffenlijst moet in combinatie worden gebruikt met Module 3 - Vaststellen van de veiligheidsklasse uit CROW Publicatie 400. Dit is vooral belangrijk om de toetswaarden op de juiste manier te kunnen interpreteren.

5. Er is veel aandacht besteed aan de inhoud en nauwkeurigheid van de opgenomen toetswaarden. Maar het is ook van belang om wijzigingen in de gaten te houden.

De gehanteerde interventiewaarden zijn afkomstig van de Circulaire Bodemsanering, die als leidend wordt beschouwd. De Ernstig Risico Waarden zijn afgeleid van onderzoeken uitgevoerd door het RIVM. Nieuwe onderzoeken kunnen leiden tot aanpassingen van de toetswaarden die in het overzicht zijn opgenomen.

De door CROW ontwikkelde module voor het bepalen van de veiligheidsklassen bevat altijd de meest actuele toetswaarden.