Training Graafschade voorkomen: Hulp bij CROW 500

Training: Hulp bij het ‘CROW 500 proof’ maken van jouw organisatie

Training: Hulp bij het ‘CROW 500 proof’ maken van jouw organisatie

Ben jij al ‘CROW 500 proof’? In deze training krijg je als opdrachtgever, netbeheerder en grondroerder een duidelijk overzicht van de verplichtingen. Je doorloopt stap voor stap de richtlijnen voor het hele graafproces. En je leert over de gevolgen als opvolging niet lukt.

In 2008 is een wet (WION, later vervangen door de WIBON) ingevoerd om graafschade te voorkomen. De wet bevat een aantal verplichtingen voor de partijen in de graafketen (grondroerders, opdrachtgevers en netbeheerders), zoals het leveren van liggingsinformatie van kabels en leidingen door de netbeheerder en het doen van een graafmelding door de grondroerder.

Er zijn ook een aantal taken en verplichtingen waarbij de wetgever ervoor heeft gekozen om deze niet in de wet op te nemen, maar de nadere uitwerking over te laten aan de graafketen zélf. De wet beschrijft bijvoorbeeld niet hoe kabels en leidingen vooraf gelokaliseerd moeten worden, of hoe zorgvuldig moet worden gegraven.

Ter uitwerking heeft de graafketen een richtlijn opgesteld, namelijk de CROW 250 (die later is vervangen door de CROW 500). De afgelopen jaren heeft deze richtlijn in de rechtspraak al veel gewicht gekregen bij de beoordeling van specifieke schadegevallen. Zo zijn partijen al aansprakelijk bevonden voor schade omdat zij de voorschriften uit de richtlijn niet opvolgden. Maar nu het aantal vermijdbare graafschade incidenten de laatste jaren niet ver genoeg is afgenomen, wil de toezichthouder van de wet nog een stap verder gaan. Vanaf 1 januari 2022 dienen alle ketenpartijen hun werkzaamheden ‘CROW 500 proof’ uit te voeren.

Het is dus belangrijk dat alle partijen hun processen afstemmen op de CROW 500. Voldoet jouw organisatie al volledig aan de CROW 500 richtlijn? Heb je behoefte aan een duidelijk overzicht van de verplichtingen? Wat zijn de gevolgen als opvolging niet lukt? Schrijf je in en wij helpen je jouw organisatie CROW 500 proof maken.

Doelgroep
Alle partijen in de graafketen. Dus zowel opdrachtgevers, netbeheerders als grondroerders.

Inhoud 

  • Het hele graafproces wordt stapsgewijs doorgenomen, van projectinitiatief tot uitvoering
  • De CROW 500 vormt de rode draad, maar in de cursus wordt ook ingegaan op de WIBON, aansprakelijkheidswetgeving en de jurisprudentie
  • Methoden voor lokaliseren worden uitgebreid toegelicht door onze partner TerraCarta, met technieken en voorbeelden
  • Veiligheid aanwezige medewerkers vergroten

De training is in kleine groepen met maximaal 10 deelnemers en zal online plaatsvinden (Coronaproof). De kosten zijn €295,- per deelnemer (inclusief lunch, naslagwerk en certificaat).

Mochten er Covid-19 ontwikkelingen zijn die het fysiek bijeenkomen niet mogelijk maken, dan vindt de cursus online plaats.

Heb je nog vragen of wil je advies?
Neem dan contact op met de GO Academy. Onze adviseurs staan klaar om je verder te helpen! Je kunt hen bereiken via +31857733650 of academy@goconnectit.nl.

Ben je op zoek naar maatwerk en/of incompany training voor jouw organisatie? Wij stemmen het programma af op jouw specifieke (organisatie)wensen.

Data & inschrijven

Whitepaper Aansprakelijkheid bij graafschade

Download whitepaper

Contact

Meer weten?

Stephanie van der Wal
Juridisch adviseur
+31857733650

Over Stephanie
Contact person