Eind 2021 moet jouw organisatie aan de CROW 500 voldoen. De CROW 500-richtlijn gaat over het voorkomen van graafschade aan kabels en leidingen. Deze richtlijn is sinds 2017 op vrijwillige basis van kracht maar wordt vanaf 1 januari 2022 verplicht voor grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte.
De CROW 500 gaat over gezamenlijke verantwoordelijkheid van deze partijen. In de vijf fases van de CROW 500 heeft een ieder een specifieke rol.
Training: Hulp bij CROW 500
Volg onze training en krijg hulp bij het 'CROW 500 proof' maken van jouw organisatie. Heb je behoefte aan een duidelijk overzicht van de verplichtingen? Wat zijn de gevolgen als opvolging niet lukt? Je leert het tijdens de training. Geschikt voor alle partijen in de graafketen, dus zowel opdrachtgevers, netbeheerders als grondroerders. Lees meer en schrijf je in!
De vijf fases volgens de richtlijn CROW 500:
Graven zorgt nog steeds voor onnodig veel schade en om dat tegen te gaan is er de richtlijn CROW 500 ‘schade voorkomen aan kabels en leidingen'.
De richtlijn omvat het hele graafproces zodat het voor alle betrokkenen duidelijk is welke rol en verantwoordelijkheid zij hebben. De richtlijn CROW 500 voorziet in vijf fases van grondroeren om te doorlopen, met inachtneming van de grondroerdersregeling (WIBON voorheen WION).
Aandachtspunten per fase
Elke fase heeft belangrijke aandachtspunten. Alle aandachtspunten afgevinkt? Dan kun je door naar de volgende fase.
Initiatieffase - Tijd en budget
De initiatiefnemer moet tijd en budget reserveren om te borgen dat schade aan kabels en leidingen wordt voorkomen.
Onderzoeksfase - Oriëntatie en inventarisatie
De initiatiefnemer doet een oriëntatieverzoek KLIC en maakt een risico-inventarisatie van grondroeringen en de mogelijke beheersmaatregelen.
Ontwerpfase - Maatregelenplan lokaliseren
Werkvoorbereiding fase - Werkinstructies en graafmelding
De grondroerder (onder wiens verantwoordelijkheid of leiding het grondroeren wordt verricht) vertaalt het maatregelenplan naar werkinstructies en doet een graafmelding (Klic-melding).
Uitvoeringsfase - Instructie en evaluatie
De grondroerder en al het uitvoerend personeel (voorman, heibaas, machinist, grondwerker, uitvoerder, etc.) worden o.b.v. de werkinstructie geïnstrueerd en voeren het werk uit volgens de werkinstructie. De initiatiefnemer evalueert het project en het resultaat van de maatregelen tijdens en na afronding van de werkzaamheden.
CROW 500 toepassen in de praktijk
Door de richtlijnen van onderstaande vijf fases aan te houden tijdens het gehele graafproces, is de kans op een succesvol en schadevrij graafproces het grootst. (De vijf fases downloaden als handige Check&Go-checklist? Ga naar KLO.)
Tijdens het graven is de ondersteuning van effectieve softwaretools essentieel. Bekijk meer informatie over Klic App en de Klic Altijd en Overal Service voor een efficiënt Klic-proces of een overzicht van al onze cloud software.
Is jouw organisatie al volledig ‘CROW 500 proof’? Tijdens de training krijg je een duidelijk overzicht van de verplichtingen. En leer je over de gevolgen als opvolging niet lukt.
Schrijf je inWij gebruiken cookies om het functioneren van onze website te verbeteren. De gegevens worden volledig anoniem verzameld.