Augmented Reality

Augmented Reality: Van Pokémon trend naar standaard

21 Juli 2016

Ruim 1,3 miljoen downloads van Pokémon GO in Nederland, nog voor de officiële release. De hype onderschrijft wat de specialisten al langer aan zagen komen: Augmented Reality is hot! Vandaar dat GOconnectIT al volop bezig is om deze technologie toepasbaar te maken en te introduceren in de kabel- en leidingenbranche. Stel je voor dat je voor het eerst een projectlocatie bezoekt en binnen enkele minuten, zonder een schop in de grond te steken, helemaal op de hoogte bent van alle assets die zich onder de grond bevinden. Je weet meteen wie de eigenaar is, welke klanten erop aangesloten zijn en het allerbelangrijkste; waar ze zich bevinden. Augmented Reality. Over enkele jaren de standaard.

Augmented Reality kan voor diverse doeleinden door organisaties in de branche worden gebruikt. Voor asset management dus, data onderhoud én het verhogen van de nauwkeurigheid van gegevens. Maar ook voor ondersteuning van communicatie in het veld. In noodsituaties is het cruciaal om te weten wat zich waar onder de grond bevindt, want dat maakt snel reageren op basis van direct beschikbare en bij te werken informatie mogelijk. De inzet van Augmented Reality zorgt voor procesverbetering en kostenvermindering. De efficiëntie van gebruikers wordt verhoogd, de datakwaliteit verbeterd en het aantal administratieve handelingen neemt sterk af.

Augmented Reality biedt daarnaast nog een belangrijke meerwaarde. Medewerkers die zijn uitgerust met deze technologie zijn zich meer bewust van de omgeving waarin ze werkzaam zijn. Ze zien de kabels en leidingen immers geprojecteerd in de echte wereld. Dit maakt het eenvoudiger om de gegevens op de juiste wijze te interpreteren, en draagt op die wijze bij aan het verder voorkomen van graafschade. Met Augmented Reality wordt het mogelijk om medewerkers zonder kennis van GIS te voorzien van een tool waarmee zij in het veld op intuïtieve wijze via smartphone en tablet de kracht van GIS optimaal kunnen benutten.

Gegevens worden als 3D-visualisatie weergegeven en kunnen door de gebruiker in het veld worden bewerkt. Zonder extra administratieve handelingen kan het direct in de systemen worden bijgewerkt. Beperkingen voor het gebruik van Augmented Reality op grote schaal zijn op dit moment nog het kompas en de GPS van de huidige smartphones en tablets. Echter, met duurdere apparatuur zoals de Zeno 20 is de techniek al zeer goed toepasbaar. De ontwikkelingen gaan snel en Augmented Reality zal binnen afzienbare tijd als disruptieve nieuwe technologie doordringen in de kabel- en leidingenbranche. Een uitgelezen kans om via innovatie vooruitgang te realiseren!

Meer over KLIC-oplossingen

Meer weten over Augmented Reality?

Neem contact op met

Contact person photo
Rogier Prins +31630146099
Vorige item
Volgende item