Ketenintegratie en procesverbetering dankzij DSP

Ketenintegratie en procesverbetering dankzij DSP

1 augustus 2016

Bij aannemer Van den Heuvel uit Heesch zijn de voorbereidingen voor aansluiting op het Digitaal Samenwerking Platform (DSP) in volle gang; werkprocessen verder digitaliseren en stroomlijnen, formulieren optimaliseren en regelmatig overleg met GOconnectIT voor de benodigde koppeling met het DSP. De introductie van het DSP prikkelt deze procesverbetering, die niet alleen Van den Heuvel, maar uiteindelijk de gehele keten ten goede komt.

Het Digitaal Samenwerking Platform is een initiatief waarbij Liander, Enexis, Siers en Gebr. van der Steen het voortouw namen. Zij ontwikkelden een systeem om op uniforme wijze digitale opdrachtgegevens tussen netbeheerders en aannemers uit te kunnen wisselen, zodat samenwerken binnen de keten eenvoudiger wordt, doorlooptijden verkorten en de kwaliteit van aangeleverde data toeneemt. Het DSP gaat gelden als standaard binnen de branche waarbij netbeheerders van hun aannemers verlangen dat zij aansluiten op het DSP.

“Natuurlijk, het DSP wordt ons opgelegd door de netbeheerders. Maar wij zien dit als kans”, zegt Gerrit Mosterd, financieel directeur bij Van den Heuvel Aannemingsbedrijf. “De eerste stap is het aanleveren van de revisie via het DSP, maar wij zijn al druk bezig met de vervolgstappen. Automatiseren helpt de ketenintegratie, verkleint de foutkans en verhoogt de efficiëntie. Wij zien het als kans om onze werkprocessen nog slimmer in te richten en zo kosten te besparen.”

Van den Heuvel en GOconnectIT werken al jaren samen aan het automatiseren van werkprocessen. Dit begon met de introductie van tablets met daarop de Klic app. Een verandering die zo duidelijk meerwaarde had, dat de werkvloer deze geruisloos en enthousiast omarmde. Van den Heuvel breidde daarom het digitaal werken verder uit met GO MapForms. Een cloud oplossing waarmee de medewerkers onder andere in het veld schetsen maken op een geografische ondergrond, die zonder tussenkomst van een tekenaar verwerkt kunnen worden in het GIS en de administratieve systemen van de netbeheerders. Dit maakt het mogelijk de revisiegegevens binnen 24 uur aan te leveren, op coördinaat in XML en direct vanaf de put.

Daarnaast leidt het gebruik van GO MapForms tot continue validatie van gegevens. Het maakt de monteur direct op de put bewust van het resultaat van zijn schets. De GO MapForms app toont met een automatische controle de werkelijke ligging van de aangelegde kabels, leidingen en componenten zoals deze in de GIS systemen van de opdrachtgever worden geregistreerd. Ook controleert de app of de informatie die de monteur dient te registeren compleet is, zoals bijvoorbeeld maatvoering.

GO MapForms biedt echter nog meer mogelijkheden waar Van den Heuvel mee aan de slag gaat. Het kan het gehele proces digitaal ondersteunen. Van werkvoorbereiding, schouwen, uitvoering, controle en oplevering tot registraties als LMRA, kwaliteitsrapporten, foto’s, afpersrapporten en metermutaties. Ook kan er middels een Excel export een CODATA formulier over een specifieke periode worden samengesteld. “Wanneer we GO MapForms dan koppelen aan het DSP, zetten we een enorme stap in de ketenoptimalisatie en in onze eigen efficiëntie”, blikt Gerrit vooruit. “Liander is voor ons de eerste opdrachtgever die wil dat we aansluiten op het DSP, maar we weten dat de rest snel zal volgen. Omdat het meerwaarde heeft voor alle betrokkenen. Daarom pakken we nu door.”

De samenwerking tussen Van den Heuvel en GOconnectIT bevalt aan beide kanten goed. Van den Heuvel vindt in GOconnectIT een partner die de processen bij zowel de aannemers als de netbeheerders kent. Dat zorgt er, samen met hun kennis van GIS en administratieve systemen, voor dat GOconnectIT op het juiste niveau kan meedenken en schakelen. Andersom is het voor GOconnectIT prettig werken met een aannemer die vooruitstrevend is, processen wil optimaliseren en daarbij het belang van automatisering onderkent.

Over GO MapForms

Meer weten over DSP?

Neem contact op

Contact person photo
Tim Vrijsen +31623689541
Vorige item
Volgende item