AR: Nieuwe trend voor graafschadepreventie

AR: Nieuwe trend voor graafschadepreventie

11 januari 2018

De Pokémon GO rage liet goed zien dat Augmented Reality populair is. Met de gezichtsfilters in Snapchat en Instagram zetten ook sociale media in op AR. De ontwikkelingen voor andere technische toepassingen zijn in volle gang. GOconnectIT is bezig om deze technologie toepasbaar te maken in de kabel- en leidingenbranche en heeft een pilot gedaan met de Belgische netbeheerder Eandis.

Eandis heeft samen met GOconnectIT de toepassing van Augmented Reality getest. De gemiddelde onderbrekingsduur op de elektriciteitsnetten van Eandis was in 2016 ongezien laag vanwege het betrouwbare net. De hoofdoorzaak van de uitval blijft schade aan recent aangelegde kabels en leidingen. Graven met zorg is daarom een belangrijk aandachtspunt en een goede reden om te onderzoeken wat Augmented Reality kan toevoegen.

Met de software combineert GOconnectIT tekeningen van kabels en leidingen, vanuit GIS webservices, met het beeld van de werkelijkheid. Dit werkt perfect samen met landmeters van Leica, waarmee de software tot op de centimeter nauwkeurig aangeeft waar kabels en leidingen liggen volgens de gegevens van netbeheerders. Niet iedereen heeft de beschikking over deze meetapparatuur, maar de software werkt ook op tablets en smartphones. De GPS voor consumententoestellen is momenteel echter nog niet precies genoeg voor betrouwbare positiegegevens. De ontwikkelingen op dit vlak gaan snel en het is daarom slechts een kwestie van tijd voordat de signaalsterkte en nauwkeurigheid sterk zal verbeteren.

Eandis heeft met Augmented Reality getest met de Leica Zeno 20 op een locatie waar zij een paar weken eerder leidingen hadden gelegd. Via de Zeno 20 werd het mogelijk om de ondergrondse assets in 3D te bekijken bij een gesloten sleuf, waarbij alle leidingen in verschillende vormen en kleuren worden getoond en ook de diameter, breedte en diepte eenvoudig af te lezen zijn. Gebruikers zien meteen van wie een asset is en wie er gebruik van maakt.

Augmented Reality kan voor diverse doeleinden door organisaties in de branche worden gebruikt. Voor asset management dus, data onderhoud én het verhogen van de nauwkeurigheid van gegevens. Maar ook voor ondersteuning van communicatie op de werven. In noodsituaties is het cruciaal om te weten wat zich waar onder de grond bevindt, want dat maakt snel reageren op basis van direct beschikbare en bij te werken informatie mogelijk. De inzet van Augmented Reality zorgt voor procesverbetering en kostenvermindering. De efficiëntie van gebruikers wordt verhoogd, de datakwaliteit verbeterd en het aantal administratieve handelingen neemt sterk af.

Daarnaast biedt Augmented Reality nog een belangrijke meerwaarde. Medewerkers die zijn uitgerust met deze technologie zijn zich meer bewust van de omgeving waarin ze werkzaam zijn. Ze zien de kabels en leidingen immers geprojecteerd in de echte wereld. Dit maakt het eenvoudiger om de gegevens op de juiste wijze te interpreteren, en draagt op zo bij aan het verder voorkomen van graafschade. Met Augmented Reality wordt het mogelijk om medewerkers zonder kennis van GIS te voorzien van een tool waarmee zij op de werven op intuïtieve wijze via smartphone en tablet de kracht van GIS optimaal kunnen benutten.

Gegevens worden als 3D-visualisatie weergegeven en kunnen door de gebruiker op de werf worden bewerkt. Zonder extra administratieve handelingen kan het direct in de systemen worden bijgewerkt. Beperkingen voor het gebruik van Augmented Reality op grote schaal zijn op dit moment nog het kompas en de GPS van de huidige smartphones en tablets. Echter, met duurdere apparatuur zoals de Zeno 20 is de techniek al zeer goed toepasbaar. Op korte termijn zijn er nieuwe meetapparaten te verwachten binnen een lagere prijsklasse, waarbij gebruik van Augmented Reality voor steeds meer partijen binnen bereik komt. Over enkele jaren is Augmented Reality de standaard.

Meer over innovatie

Meer weten over Augmented Reality?

Neem contact op met

Contact person photo
Rogier Prins +31630146099
Vorige item
Volgende item